Cara Nak Buat Kuih Cik Mek Molek
Bahan-bahan yang diperlukan untuk membuat Kuih Cek Mek Molek Labu ialah. Gula minyak untuk menggoreng Cara-cara 1.
Resepi Cek Mek Molek Mudah Gebu Dan Sedap Rugi Laa Kalau Tak Cuba Kitpramenulis
Resepi Cek Mek Molek Keledek Oren Guna 3 Bahan.
. Adunan terlalu jeras ubi keledek yang digunakan tak elok nanti effect pada rasa kuihnya tau. Bahan-bahan Resepi Kuih Cek Mek Molek. Cek Mek Molek level18.
Senang bukan nak buat tak perlu banyak bahan dan cara memasak cepat. Tambahkan tepung gandum tepung beras serbuk penaik dan garam. Kuih Cek Mek Molek adalah kuih yang biasa dibuat semasa saya kecil dahulu.
Leperkan doh dan letak 1 sudu kecil gula rujuk gambar di bawah. Nak buat kuih cek mek molek ni nampak je mudah tapi silap buat memang boleh jadi tak sedap dan hilang selera nak makan. Tak sangka mudah je nak buat kuih tradisional Cek Mek Molek ni.
Jom sama2 kita blajar cara membuatnya Cek Mek Molek Bahan-bahan 12-13 biji 2 cawan ubi keledekyg telah direbus dan dilecek. Jom kita tengok bahan-bahan yang Maha gunakan. Masukkan ke dalam mangkuk adunan.
Goreng Menggunakan Minyak Yang Secukupnya. Cara Buat Resepi Cekmek Molek Mudah. Cara nak buat pun kacang je.
Jika dibuat sendiri pastikan gunakan nisbah 91 atau 82 iaitu ubi 9 tepung. Rebus keledek sehingga empuk. Lagi berbaloi kalau kita beli jer bahan-bahan dan buat sendiri resepi cek mek molek ini.
Hanya perlukan 4 bahan utama makan panas-panas memang sedap. Cara-cara untuk membuat kuih keria dan cek mek molek. Cara nak buang urat ubi keledek putih senang kan buat coq badakcek mek molek guna ubi keledek putih ni kan xlembek tgk die punya urat sat.
Kuih Cik Mek Molek ini berasal dari negeri Kelantan yang membawa maksud gadis yang cantik. Jika dibeli di bazar sukar untuk mencari yang lembut gebu dan banyak ubi. - 3 biji Ubi Keledek.
Rebus keledek dengan sedikit garam hingga lembut. Cek mek kelate in. Cara nak menyediakan kuih ini sangatlah mudah cuma ada beberapa kaedah yang perlu diambil perhatian agar Cek Mek yang dibuat.
Alang-alang kami baru turun dari Cameron Highland dan beli. Assalamterasa ingin skali mencuba buat kuih cek mek molek nihhehe tapi xtau bila nak buat. Jadi kena buat sendiri.
Kadang kadang arwah my father tanam sendiri jer ubi keledek tu. Rasanya lemak manis sesuai sangat mak-mak boleh sediakan untuk hidangan minum petang waktu anak-anak cuti sekolah nanti. Cek Mek atau juga dikenali dengan nama Cek Mek Molek atau pun Mek Comel merupakan sejenis kuih tradisional Melayu yang berasaskan ubi keledek.
Kadang kadang arwah my father tanam sendiri jer ubi keledek tu. Baru masukkan dalam bekas untuk menguli. Jadi lepas ni tak perlu nak hadap rasa tak puas hati atau sedih dengan kuih yang dijual di kedai-kedai.
Cek Mek Molek. Tiap kali rebus keledek oren anak susah nak makan. Lagi bertambah sedap bila ada cecair gula didalam kuih cek mek ni.
Kuih cek mek molek ni kalau dapat makan yang padat isinya dengan ubi keledek lembut dan penuh dengan rasa. Ikut cara buat kuih tradisional Cek Mek Molek oleh SYa-hAn Farhan Ghani ini. Kuih ini kalau di kampung saya bukan saja dimakan sebagai hidangan petang tetapi juga sebagai kuih untuk sarapan pagi.
Angkat toskan dan buang kulitnya. Lecek keledek sehingga hancur. Untuk membuat kuih cek mek molek ambil sedikit adunan bentukkan adunan di tapak tangan menjadi bulat.
8 biji ubi keledek oren bersaiz sederhana besar. Jom follow resepi ringkas cara buat kueh cek mek molek keledek ni. Apa kata sarapan ni kita buat kuih cek mek.
Lenyek atau tumbuk di dalam lesung hingga lumat. Gaulkan ubi dengan tepung sehingga jadi doh yang lembut 2. Tip dari Maha kalau nak rasa lebih manis pastikan gula tu isi banyak sikit dan PERINGATAN lepas siap.
2 cawan tepung gandum. Kemudian jadikan ia berbentuk bujur dan goreng. Satukan ubi dengan marjerin dan garam.
Letak gula dalam kuih cek mek. Jadi Dya terus buat kuih cek mek molek letak gula organik sikit kat dalam. Mari kita cuba resepi kuih cek mek molek seperti di bawah.
Bila dah mendidih masukkan garam bersama ubi keledek. Gula pasir sebagai inti dan mengikut citarasa masing-masing 2 sudu kecil serbuk penaik. Mula-mula sekali rebus ubi keledek sampai empuk.
KuihCekMekMolek ResepiCekMekMolek Kuih Cek Mek Molek KelantanResepi Cek Mek MolekKuih CekMek Molek KelantanKuih Tradisional KelantanKuih Muih KelantanKuih. Kebiasaannya mesti banyak tepung. Tapi tak semua tempah yang jual kueh cek mek.
1 cawan Tepung Gandum. Didihkan air terlebih dahulu dalam periuk. Kuih Cek Mek Molek adalah kuih yang biasa dibuat semasa saya kecil dahulu.
Dya lebih suka letak sikit je tepung. Apa pun sebab kat dalam peti sejuk ada Ubi Keledek jadi terus dapat idea nak buat Kuih Cek Mek Molek. CARA PENYEDIAAN CEK MEK MOLEK.
Kuih keria 2 kg keledek putih 1 12 cwn tepung gandum 1 sudu kecil baking powder ayak garam secukup rasa air secukupnya untuk merebus. Kuih ini digelar sedemikian kerana rupanya yang licin dan bentuknya yang panjang dan bujur. Kupas kulit dan lenyek dengan lesung hingga lembut serta lumat.
Toskan dan keluarkan ubi keledek. Cara Buat Cek Mek Molek Sedap. Labu dibuang kulitnya dan direbus sehingga empuk.
Alang-alang kami baru turun dari Cameron Highland dan. Kuih ini kalau di kampung saya bukan saja dimakan sebagai hidangan petang tetapi juga sebagai kuih untuk sarapan pagi. Kuih tradisional Cek Mek ini amat popular di Kelantan dan juga Terengganu.
Nak memasak mana-mana juadah sekalipun memerlukan cara yang betul. Tak perlu terlampau banyak tepung sebab nanti manis keledek tu hilang dan kuih pun jadi keras nanti.
Resepi Kuih Cek Mek Molek Mudah Dan Lazat Iluminasi
Cara Buat Cek Mek Molek Kelantan Garenti Jadi Kongsi Resepi
Kuih Cek Mek Molek Wikipedia Bahasa Melayu Ensiklopedia Bebas
No comments for "Cara Nak Buat Kuih Cik Mek Molek"
Post a Comment